marți, 12 mai 2009

Microsoft Excel - Grafice combinate

Microsoft Excel are o istorie lunga, ce evolueaza si se schimba in mod constant.  Asadar, sper ca urmatoarele indicatii va vor fi de ajutor. Excel ofera o larga varietate de grafice, cum ar fi cele de tip: Line, Column, Area, Bar, Scatter sau Pie. Poti combina mai multe tipuri de diagrame pe acelasi grafic prin atribuirea acestora unor serii de date diferite. Acestea sunt graficele combinate, sau “Combo Charts”.

Iata cum cream grafice combinate. In Chart Wizard, cand alegi tab-ul Custom Types, ai doua posibilitati de alegere a unui grafic combinat: Column – Area sau Line – Column. Sa nu credeti ca acestea sunt singurele tipuri de grafice combinate ce se pot crea. De fapt, crearea de grafice combinate este foarte flexibila. Cheia este sa intelegi cum funtioneaza comenzile Chart – Chart Type. Cand selectezi aceasta comanda, ai doua posibilitati: daca selectezi o serie de date, atunci tipul graficul pe care-l alegi se aplica doar la seria selectata, iar daca selectezi totul , tipul graficului se aplica tuturor seriilor  din grafic. Insa prima varianta iti va asigura o flexibilitate mai mare.

De exemplu, sa presupunem ca vrei sa creezi un grafic sa contina o diagrame Line, Column si Area. Incepe prin a crea un grafic tip Column. Apoi selecteaza o a doua serie si alege Chart – Chart Type. Selecteaza un grafic de tip Line pentru seria respectiva. Selecteaza si o a treia serie, repeta comanda anterioara, dar alege un grafic de tip Area. Rezultatul va fi un grafic combinat ce cuprinde trei tipuri diferite de diagrame.

Atentie, nu toate tipurile de diagrame pot fi folosite spre a crea un grafic combinat. De exemplu, Excel nu permite diagramelor 3-D sa fie folosite pentru grafice combinate.
Figura de mai jos ilustreaza, cu scop demonstrativ, un grafic ce contine cinci tipuri de diagrame. Nu cred sa existe vreo situatie care sa necesite un grafic atat de confuz :).

Iata un alt exemplu, mai aproape de realitate: previziunea intr-o firma. Aceasta apare sub forma de coloane, in timp ce valorile actuale corespund unei linii. 

Daca valorile seriilor reprezentate variaza foarte mult,  sau graficul contine tipuri diferite de date, atunci va fi nevoie sa folosesti o axa Y secundara. Scala axei secundare reflecta valorile seriei asociate. De exemplu: datele de mai jos sunt din intervale diferite, au unitati de masura diferite (moneda si procente)si nu pot fi reprezentate  pe aceeasi axa.


Pentru a reprezenta cele doua serii pe axe diferite, trebuie mai intai sa le reprezinti pe acceasi axa. Apoi selecteaza seria ce trebuie reprezentata pe axa secundara si alege Format Data Series din meniul shortcut. Din tab-ul Axis alege optiunea Secondary Axis. Graficul va avea o axa secundara pe partea dreapta a graficului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu