miercuri, 26 august 2009

Tabela de ipoteze cu o singura variabila (Data table)


In acest articol voi prezenta tabela de ipoteze cu o singura variabila (data table) .
In imaginea de mai jos sunt cateva date despre un potential credit : suma imprumutata este de 100000 u.m. , rata anuala a dobanzii este de 5% si perioada de creditare , exprimata ca numar de luni , este de 120 .
In tabelul din aceeasi imagine avem inscrise diferite valori ale ratei anuale a dobanzii (aria de celule B8:B18)



In celula C7 este inscrisa functia PMT , functie care calculeaza rata ce trebuie platita lunar pentru un credit ale carui date sunt cele prezentate anterior . Primul argument al functiei este rata lunara a dobanzii , de aceea apare B2/12 , B2 fiind rata anuala a dobanzii . Al doilea argument este numarul de plati ce se vor efectua sau perioada de creditare exprimata in luni .
Iar al treilea argument este suma imprumutata . Inaintea functiei s-a trecut semnul "-" deoarece functia PMT are intotdeauna ca rezultat un numar negativ .




Asadar vrem ca folosind tabela de ipoteze cu o singura variabila sa aflam care ar fi valoarea ratei ce trebuie achitatalunar pentru fiecare dintre valorile ratei lunare a dobanzii , valori ce sunt inscrise in coloana B8:B18 .
Intai selectam toata aria de celule in care vom crea scenariul , adica B7:C18 , ca in imaginea de mai jos .


Apoi in meniu mergem la Data si alegem Table . Va aparea casuta pentru tabela de ipoteze , ca in imaginea de mai jos .
In una dintre cele doua rubrici (Row input cell sau Column input cell) va trebui sa introducem adresa de celula pe care , pentru a fi creat scenariul , vrem sa o inlocuim in functia PMT aplicata in celula C7 , cu toate valorile variabilei rata anuala a dobanzii , din aria B8:B18 .
Aceasta adresa este in cazul nostru chiar B2 . Functia aratand in felul urmator : PMT(B2/12;B3;B1) ,vrem sa fie create functii PMT in care B2 , adica rata anuala de 5 % , sa fie inlocuita pe rand cu toate valorile din aria B8:B18 .
Am stabilit asadar care adresa de celula din functia initiala va trebui inlocuita pe rand de diferitele valori ale variabile a.i. sa putem crea scenariul propus. Mai departe va trebui sa stabilim in care dintre cele doua rubrici (Row input cell sau Column input cell) vom introduce adresa B2 . Acest lucru se va stabili in functie de cum sunt distribuite , intr-o coloana sau intr-un rand , valorile cu care vrem sa inlocuim pe B2 in functia initiala . Deoarece valorile ratei anuale in functie de care vrem sa cream scenariul sunt distribuite intr-o coloana a foii de calcul , vom introduce B2 in zona Column input cell , ca in imaginea de mai jos .


Dupa apasare butonului OK tabela pe care am transformat-o in tabela de ipoteze va arata astfel:

Am creat in felul acesta diferite scenarii pentru suma ce ar trebui achitata lunar catre banca in functie de diferite valori ale ratei anuale a dobanzii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu