joi, 7 mai 2009

JRuby

JRuby este o implementare open-source, bazata pe Java, a sintaxei limbajului Ruby si a librariilor aferente. Aceasta ofera simplitatea sintaxei de Ruby alaturi de avantajele oferite de interoperabilitatea cu aplicatii Java si automat portabilitatea, securitatea si librariile de clase specifice limbajului Java.

Limbajul Ruby a fost initial dezvoltat de catre Yukihiro Matsumoto avand la baza Perl, SmallTalk, Eifeel si Ada. Yukihiro Matsumoto declara ca a vrut sa faca din Ruby un limbaj mai puternic decat Perl si mai orientat obiect decat Python. Scopul sau este de a fi un limbaj natural, in asa fel incat sa permita simularea realitatii cat mai bine.

Ruby a inceput sa castige popularitate odata cu aparatia framework-ului Ruby on Rails, gandit in special pentru dezvoltarea cat mai rapida si agila a aplicatiilor web. Ruby on Rails a for dezvoltat David Hanssonavand ca unul dintre principalele avantaje metodologiile de tip CRUD (Create, Read, Update, Delete). Foarte pe scurt ideea framework-ului este de a acoperi cat mai bine partile comune care se regasesc in orice aplicatie, precum citirea/modificarea datelor dintr-o baza de date, oferind developeri-lor posibilitatea de a se concentra doar asupra partilor specifice, unice ale aplicatiilor la care lucreaza.

Prin intermediul JRuby a fost construita si echivaventul lui Ruby on Rails folosind masina virtuala si tehnologii Java - JRuby on Rails. Combinarea celor doua tehnologii reprezinta un avantaj pentru limbajul Ruby, in acest fel Ruby avand acces si la aplicatii de tip enterprise, insa reprezinta un plus si pentru Java oferind viteza de dezvoltare si productivitatea specifice Ruby on Rails. Mai multe detalii aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu