miercuri, 22 iulie 2009

VLOOKUP intre doua foi de calcul

In aceasta prezentare vom vedea cum se foloseste functia de cautare pe verticala (VLOOKUP) atunci cand tabela de consultare se afla in alta foaie de calcul decat cea in care aplicam functia .

Avem asadar in prima foaie de calcul (Sheet 1) o tabela cu incasarile relaizate de mai multi agenti de vanzare ai unei firme in mai multe tranzactii efectuate . Codurile fiecaruia dintre agenti sunt trecute in prima coloana a tabelei , iar in a treia coloana sumele incasate in diferite tranzactii efectuate de acestia . Folosind functia vlookup va trebui ca pe cea de-a doua coloana sa completam numele fiecarui agent in functie de cod .


In imaginea de mai jos avem o parte a celei de-a doua foi de calcul , in care se gaseste tabela de cautare
Asadar pentru a completa coloana Nume in tabela din Sheet1 , vom folosi functia vlookup cu urmatoarele argumente : vlookup(A2;'Tabela de cautare'!$A$1:$B$10;2) .
Intai aplicam functia pe prima linie din coloana Nume . Primul argument , A2 , este cheia de consultare sau valoarea dupa care se cauta (in cazul nostru codul inscris in prima linie a tabelei) . Al doilea argument este tabela de cautare , iar al treilea este numarul coloanei din tabela de cautare de pe care vreau sa mi se returneze valoarea corespunzatoare codului ce apare ca prim argument al functiei .
Cum vom introduce aceste argumente ?
Pentru a introduce primul argument selectam celula A2 .
Pentru a introduce al doilea argument mergem in cealalta foaie de calcul si selectam aria de celule A1:B10 , iar in functie , inaintea acestei adrese , va aparea numele foii de calcul in care se afla tabela de cautare , astfel : 'Tabela de cautare'!$A$1:$B$10 .
Pentru a introduce cel de-al treilea argument , adica numarul coloanei de pe care vreau sa-mi fie returnata valoarea corespunzatoare cheii de consultare , raman in cea de-a doua foaie de calcul si introduc numarul coloanei in functia vlookup care apare sub meniu , in bara functiei .
Acest lucuru este reprezentat in imaginea de mai jos , unde se observa ca fisierul este deschis pe cea de-a doua foaie de calcul (nu pe prima , acolo unde am introdus initial functia vlookup) . Iar bara in care apare functia inscrisa de noi in prima foaie de calcul este indicata printr-o sageata .
ATENTIE! Trebuie respectati obligatoriu acesti pasi pentru ca vlookup-ul sa nu returneze o eroare . Adica trebuie neaparat ca atunci cand introducem in functie numarul coloanei , sa ramanem in foaia de calcul in care avem tabela de cautare si nu sa ne intoarcem in foaia de calcul in care aplicam functia .

Dupa aplicarea functiei in primul rand al coloanei Nume si dupa incrementarea pe restul coloanei , tabela din prima foaie de calcul va arata astfel :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu