miercuri, 1 iulie 2009

Grafic mixt

In acest tutorial vom vedea cum putem crea un grafic mixt sau cum putem transforma un grafic simplu intr-unul mixt .
Avem in imaginea urmatoare date despre vanzarile reusite de 4 agenti de vanzare ale unei firme in cele 4 trimestre ale unui an :

Pentru a sintetiza aceste date printr-un grafic selectam tabela (A1:F6) si din meniu alegem Insert-Chart . Va aparea casuta de dialog pentru grafice si la primul pas alegem un grafic de tip liniar(atentie, pentru grafic am selectat inclusv linia de total din tabela)

Mai departe vom stabili daca seriile graficului sunt pe linii sau pe coloane (alegem Series in rows) .


Dupa apasrea butonului Finish graficul va arata astfel :

Observam ca in afara de cel 4 serii liniare care ne redau vanzarile celor 4 agenti in fiecare dintre cele 4 trimestre ale anului , avem si o a cincea serie , cea pentru total. Inutilitatea acestei serii, ca serie liniara , este evidenta , datele din linia de total a tabelei neputand fi comparate cu cele din celelalte linii decat ca raport intre parte si intreg . Totusi putem transforma seria liniara de total intr-un grafic PIE in felul urmator: dam click dreapta pe seria respectiva si din lista de optiuni alegem Chart Type . Astfel ne va aparea din nou casuta de dialog in care va trebui sa alegem tipul de grafic , dar de data aceasta numai pentru seria Total . La rubrica Chart Type alegem Pie .

Rezultatul obtinut va arata astfel :

Avem acum un grafic mixt : seriile liniare redau evolutia in timp a vanzarilor ralizate de fiecare dintre cei 4 agenti , iar cel de tip Pie ne reda raportul dintre vanzarile fiecarui trimestru si cele pe intregul an .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu