marți, 9 iunie 2009

Formatare conditionala incrucisata



In tabela urmatoare trebuie aplicata formatare conditionala pe coloanele “Nume” si “Varsta” in functie de vechime : 

Doresc sa fie formatate inregistrarile ce corespund salariatilor cu o vechime mai mare de 5 ani .  Pentru asta selectam cele 2 coloane pe care am spus la inceputul prezentarii ca dorim sa le formatam (A6:B15). Mergem in meniu la Format – Conditional Formatting si ne va aparea casuta de dialog pentru formatarea conditionala :

Deoarece conditia de formatare se va pune pe valorile din alta coloana decat cele doua pe care dorim sa le formatam  , in prima rubrica a casutei Conditional Formatting vom alege Formula is si vom pune conditia ca vechimea salariatului sa fi mai mare decat 5 :

Criteriul pentru formatare introdus la rubrica Formula IS va fi : =$C8>5 . Dupa stabilirea criteriului de formatare mergem la Format , iar la categoria Patterns alegem o culoare de formatare (am ales albastru in acest exercitiu).

De ce am inghetat prin semnul “$” doar litera si nu am facut la fel si pentru numarul care compune adresa de celula pe care am folosit-o  in conditie ? Pentru ca asa cum se vede si in imaginea de mai sus formatam doua coloane in acelasi timp . In conditie avem ca celula de pornire in verificarea criteriului celula C8 . Aplicarea formatarii conditionale incepe cu prima dintre cele doua coloane pe care le-am selectat , adica “Nume” . Dupa ce verifica respectarea criteriului pentru prima celula din aceasta coloana , Excelul trece automat la a doua celula , apoi la a treia si asa mai departe . Astfel a fost verificat pentru care inregistrari din colona “Nume” conditia pusa pe coloana “Vechime” este respecata . Dupa ce se ajunge la capatul coloanei , Excelul va verifica respectarea criteriului pentru urmatoarea coloana pe care am selectat-o pentru formatare conditionala , adica pentru coloana “Varsta” . In momentul trecerii de pe coloana “Nume” pe coloana “Varsta” , daca nu am fi inghetat litera din adresa celulei de pornire  , in formula prin care am definit criteriul s-ar fi tecut de asemena pe coloana urmatoare(adica de pe coloana C pe coloana D) si s-ar fi comparat cu 5 valorile din coloana “Salariu” si nu cele din coloana “Vechime” .

 

Rezultatul formatarii conditionale va fi :

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu